Våra bedömningskriterier

På bloggen bedömer vi caféer utifrån fyra kriterier: fika, dryck, bemötande och miljö. Dessa kriterier läggs sedan samman till ett helhetsbetyg. Här är vad vi tar med i bedömningen:

Fika:

  • Hur smakar fikat? Finns det en balans i smakerna? Finns det olika texturer?
  • Vilka råvaror används? (Ekologiska/närproducerade råvaror? Äkta smör? Kvalitetschoklad? Hemgjorda krämer och mousser?)
  • Är fikat bakat på plats eller inköpt från en grossist?
  • Vilket hantverk ligger bakom fikat?
  • Är fikat kreativt? Finns det ett nytänkande?
  • Hur är utbudet? (Stort fikautbud behöver nödvändigtvis inte vara bättre)
  • Finns det trevliga alternativ för veganer, gluten- och laktosintoleranta samt diabetiker?
  • Hur är prissättningen? (Vi betalar gärna mer för hantverksmässigt fika som är bakat på ekologiska råvaror, med andra ord är det relativt vad som är ett rimligt pris för fika)

Dryck:

  • Hur smakar kaffet/drycken?
  • Hur är kvalitén på dryckerna? Finns det ekologiskt/närproducerat kaffe och te?
  • Hur stort utbud av drycker finns? (Precis som med fika behöver ett stort utbud inte nödvändigtvis vara bättre)
  • Vilket hantverk ligger bakom till exempel en cappuccino på det här caféet?
  • Är dryckerna kreativa? Finns det ett nytänkande?
  • Ingår påtår?
  • Hur är prissättningen? (Vi betalar gärna mer för när det finns ett hantverk bakom kaffet och när ekologiska kaffebönor används, med andra ord är det relativt vad som är ett rimligt pris)

Bemötande:

  • Hur lång tid tar det att få hjälp på caféet? (Här är det skillnad på att tar tar lång tid på grund av mycket folk på caféet och på att det tar lång tid på grund av ointresse hos personalen)
  • Får personalen oss att känna oss som välkomna på caféet?
  • Svarar personalen på våra frågor? Tar sig personalen tid att berätta om fika- och dryckeutbudet?
  • Blir vi serverade vid bordet? (Det är alltid ett plus i kanten de gånger vi får påtår vid bordet)

Miljö:

  • Hur ser det ut på caféet? Får vi en bra känsla av att befinna oss där?
  • Finns det en originalitet i interiören? (Kanske en tematik i inredningen?)
  • Hur väl går hela cafékonceptet hand i hand? Matchar fikautbudet caféets interiör?
  • Vilka stimuli finns i lokalen? (Spelas det högljudd musik? Är det en stökig miljö?)
  • Är det rent på caféet eller är det smutsigt i lokalen?
  • Ligger fiket vid/i en vacker miljö? (Kanske ligger caféet vid en sjö, uppe på ett berg eller i en anrik byggnad)