För ett tag sedan besökte Fikapatrullen Gotland för första gången och då var det givet för oss att besöka Själsö bageri utanför Visby. Själsö bageri slog upp dörrarna 2014 och har stenugnsbakade surdegsbröd och surdegsbullar som nisch. Allt bakas dessutom på ekologiskt mjöl, och bakverken på Själsö bageri går dessutom att inta med havsutsikt. Hur fantastiskt låter inte det? Det finns mycket vi vill lyfta fram med Själsö bageri, ett café med både utsökt fika och en underbar omgivning.
Fikapatrullen besöker Själsö bageri under påskhelgen, bageriets första öppna helg under året. Det märks att det är säsongsöppning, för det är många fikasugna gäster på plats. Framför allt är det bullar som står i fokus i bageriet, och Fikapatrullen bestämmer sig givetvis för att hugga in på de, tillsynes, delikata vetebakverken. Vi väljer att testa en kardemummabulle och en toscabulle. Bägge bullarna är gjorda på en god och saftig deg, har en knaprig skorpa och är tunga av smör. Kardemummasmaken är tydlig i den förstnämnda bullen. Framför allt uppskattar vi toscabullen med det knapriga nöttäcket. Utan tvekan kvalar båda bullarna in på listan över de godaste bullarna vi någonsin ätit. Undra om bullarna inte toppar listan till och med?
Till fikat dricker vi bryggkaffe som har en god smak, om än inte unik. En trevlig detalj som vi uppskattar på Själsö bageri är att muggarna är handgjorda och att de har bageriets logga på sig. Inomhusmiljön är genuin och mysig, men framför allt är det utomhusmiljön, med dess vackra utsikt, som är speciell.
Själsö bageri är ett café som vi kommer hålla varmt om hjärtat, både för de fantastiska bullarna och för den fina miljön, och nästa gång vi besöker Gotland kommer vi utan tvekan att återvända hit. Och vi har redan tipsat flera bekanta om detta smultronställe.
Betyg:
Fika: 5/5
Dryck: 4/5
Bemötande: 4/5
Miljö: 5/5
Slutgiltigt omdöme: 4,5/5